Niterocket på luften igjen?

Den selverklærte nasjonalsosialisten Rune Kjelldahl har fått konsesjon til å gjenåpne Radio Niterocket. Det som var nittitallets eneste nazistiske nærradiostasjon har vært nede siden Statens medieforvaltning i 1998 avslo å fornye radioens konsesjon.

I følge Statens Medieforvaltning ble konsesjonen ikke fornyet fordi Radio Niterocket unnlot å innlevere tilstrekkelig dokumentasjon på økonomien, og på grunn av ustabile sendinger.Nå skal imidlertid Sagene MC, som står oppført som konsesjonshaver ha innlevert dokumentasjon på foreningens aktivitet, og oppfyller dermed de formelle kravene for å drive nærradio.

Monitor får opplyst at Rune Kjelldahl har gått til sak mot Statens Medieforvaltning fordi konsesjonen ikke ble fornyet. I følge Kjelldahl var avslaget politisk begrunnet. Denne saken kommer opp for Oslo byrett til høsten.

Radio Niterocket fungerte som propagandakanal for nazister på Østlandet. Ikke bare var programmene fulle av hilsener til og fra forskjellige nazister, men man spilte også jevnlig nazistisk musikk. Monitorredaksjonen husker programleder Berit Skarløvs nattsendinger svært godt. Skarløv, som var medlem i Zorn 88, utmerket seg ved å enten være svært sprudlende, eller til tider så trøtt at hun sovnet under sending.

Radioens lokaler fungerte som samlingssted for nazistene i Oslo-området. Ved flere anledninger satt nazistene og festet i redaksjonslokalene før de gikk ut på byen og begikk voldshandlinger. De mest kjente episodene var da nazistene dro til Blitzhuset og kastet brannbomber mens de skjøt med haglegævær mot nattevaktene som forsøkte å slukke og "Vålerengaslaget" i september 1994. Under dette slaget lignet deler av Vålerenga, hvor Niterocket holdt til, en krigssone. Et stort antall maskerte nazister med slagvåpen, fakler og skjold trakasserte beboerne, noe som førte til en stor mobilisering av folk som ville forsvare nabolaget, og politiet måtte til sist redde nazistene unna den rasende folkemengden.

Til sist lyktes gårdeieren i Østerdalsgata, hvor Niterocket holdt til, å få dem kastet ut i 1995. Etter dette gikk det bare nedover med radioen, som til slutt forsvant helt.

Radio Niterocket har fått konsesjon fra første januar 2002, med et halvt års frist for å ta konsesjonen i bruk. Etter det Monitor kjenner til er det mange av Oslos øvrige nærradiostasjoner som er svært skeptiske til Niterocket, og nødig vil dele frekvens med Kjelldahl.

Publisert 04.07.01


Andre artikler       |     Tilbake til forsiden